Suomi rakentaa rumaa...

                                
Pääkaupunkiseudulle nousee yksi toisensa perään rumia rakennuksia, joiden rinnalla entisten kommunistitasavaltojen betonikolossitkin miellyttävät silmää. Näihin taloihin emme Merihaka- ja Pihlajamäki-tyyliin voi enää viitata kaupungin häpeapilkkuina, vaan rumasta rakennustyylistä näyttää tulleen suomalaisen nykyarkkitehtuurin pysyvä trendi, joka on jo vallannut ja synnyttänytkin kokonaisia kaupunginosia. Vuosikymmeniä jatkuneen, suuren osan kaupunkimaisemaa pilanneen elementtikauden ja käsittämättömän alvaraaltovillityksen jälkeen olisi ollut toivottavaa, että kauneus ja maisemaan sulautuminen palaisivat rakentamisen ulkonäöllisiksi kriteereiksi. Toisin näyttää käyneen.

Nykypäivän talot pyritään tekemään mahdollisimman halvalla, ja laatu ymmärrettävästi kärsii liiallisuuksiin viedystä kustannustehokkuudesta. Usein kuitenkin nykyisen suunnittelun aikaansaannoksia katsellessa vaikuttaa siltä, että samalla rahalla tai jopa halvemmalla olisi saatu jotain siedettavämpääkin rakennettua. Vaikka rakennuksissa käytetyt materiaalit ja pohjaratkaisut olisivatkin edullisia, suunnittelijoiden palvelut taas eivät sitä välttämättä ole. Tuntuu siltä, että maisemaa muokataan nykytaiteilijoille ja arkkitehdeille tavallisten asukkaiden sijaan; nykytrendi kun näyttää vaativan, että jokaisen talon on oltava mahdollisimman taiteellinen, ja liian usein muutaman erivärisen muovipaneelin ripottelu epäsymmetrisesti laatikkomallisen betonikolossin ympärille tuntuu täyttävän kyseisen funktion. Luonnottoman kirkkaat värit neonsinisestä oksennuksenoranssiin ovat korvanneet sävyt, jotka aiemmin olivat sopusoinnussa kauniin suomalaismaiseman kanssa. Ihan kuin taloista tehtäisiin tahallaan mahdollisimman rumia valitsemalla teollisen oloisia legopalikkasävyja, jotka istuvat ymparöivään luontoon kuin röökiaski ruusukimppuun. Monien pääkaupunkiseutulaisten modernin arkkitehtuurin positiiviseksi poikkeukseksi kehuma Vantaan Kartanonkoskikin on yllättäen ruotsalaisten suunnittelema. Suomalaisten toimesta taas ruman talon viereen rakennetaan pahimmillaan usein toinen, täysin erilainen rumilus, ja näiden ulkonäöllinen ristiriitaisuus toistensa ja taustalla olevan maiseman kanssa rumentaa kaupunkikuvaa entisestään. 

On tietysti totta, että jokainen katsoja havainnoi estetiikan eri tavoin, mutta niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kommentteja kuunnellessani olen saanut sellaisen vaikutelman, että kyseinen rakennustyyli on hyvin harvan kansalaisen makuun. YLE:n Ajan Henki –ohjelmaansa varten suorittama kysely ainakin näytti, että useampia suomalaisia miellyttävät uusvanhat ja romanttiset talot, kun taas vähäisintä suosiota nauttivat modernit laatikkotalot. Kuka tai ketkä ovat nämä harvat mutta selkeästi erittäin vaikutusvaltaiset tahot tämän järkyttävän tyylisuunnan puolestapuhujina? Kuka on vastuussa siitä, että Suomi rakentaa rumaa? Toteuttaako tämä "taide"boksitrendi todellakin kysynnän ja tarjonnan lakeja, vai onko nyt niin, ja rumien talojen boikotoiminen on tullut tavalliselle kaduntallaajalle yhä vaikeammaksi niiden levinneisyydesta ja asuntojen korkeista hinnoista johtuen, kuten olen itsekin nykyisenä ruman talon asukkaana joutunut toteamaan? 

Tämän sivuston tarkoituksena ei ole keskittyä kritisoimaan yksittäisiä arkkitehteja tai taiteilijoita, vaan arvostella nykyisiä rakennustrendeja kokonaisuuksina. Klassisen liberalismin kannattajana uskon siihen, että yksityisillä henkiloilla ja yrityksillä on oikeus suunnitella ja toteuttaa haluamansa näkoisia rakennuksia omistamilleen tonteille, eikä sivustoni ideana täten ole missään nimessä ehdottaa systeemiä, jossa yksityistä rumaa rakentamista yhtään enempää säänneltäisiin valtion toimesta. Julkishallinnon, jota veronmaksajat rahoittavat, tulisi sen sijaan rakentaa sellaisia taloja, jotka miellyttavat kansaa politiikojen kanssa kaveeraavien valtiontaiteilijoiden ja –rakennusyhtioiden tarpeiden toteuttamisen sijasta . Sivuston ideana on levittää tietoisuutta rumista taloista vapaamielisen humoristisella tavalla ja sen myota edistää maisemaystävällisemmän rakentamisen uudelleen käyttoonottamista kuluttajien toivomusten pohjalta. Tarkoituksena ei suinkaan ole ainoastaan tukea konservatiivisia rakennustyylejä, vaan myös kannustaa hienoa modernia rakentamista.  Sivuston avulla allekirjoittanut haluaisi myos selvittää muiden ihmisten mielipiteitä nykyisestä rakennustyylistä. Kaikkea rumatalo.fi:n sisältöa ei tule ottaa vakavasti, sillä sivuston kommentit sisältävät tahallista liioittelua, yleistystä, ilkeiltä väittämiä seka provosointia. Rumatalo.fi:ssa kävijät voivat vapaasti kommentoida sivuston kuvia rumiksi väitetyistä rakennuksista tai itse ilmiantaa esteettistä silmäänsä häiritsevät uudet talot Suomessa tai ulkomailla.